Iisus este Dumnezeu
Iisus este Dumnezeu și a venit pe pământ de la Dumnezeu Tatăl pentru a ne salva. De la început, El a fost "Dumnezeu cu noi". Credința în Iisus ne poate elibera de căile noastre greșite și ne promite viața veșnică. Iisus și Dumnezeu Tatăl lucrează împreună și ne arată, prin tot ce fac, cum să trăim corect. Iisus trăiește și vorbește conform învățăturilor primite de la Tatăl, arătându-ne astfel prezența constantă a lui Dumnezeu în viața Sa. Iisus ne arată ce înseamnă adevărata viață și ne îndeamnă să-L urmăm pentru a avea această viață din belșug. El dă viață cui dorește și are autoritatea de a ne judeca pe baza credinței noastre și a faptelor noastre bune. Fiind om, El ne cunoaște bine și ne înțelege problemele și nevoile. Dacă urmăm învățăturile lui Iisus și credem în El, vom deveni adevărați discipoli și vom cunoaște adevărul, care ne va elibera. Mulți oameni sunt prinși în capcana propriilor greșeli și păcate, dar Iisus ne poate elibera dacă acceptăm învățăturile Sale. Dacă nu facem acest pas și nu ne pocăim, nu vom recunoaște că Iisus este Dumnezeu și nu vom înțelege bunătatea Lui. Așadar, pocăința și urmarea lui Iisus sunt esențiale pentru a recunoaște divinitatea Lui și pentru a trăi o viață plină de sens și împlinire. Iisus este sursa vieții și adevărului, iar prin El putem găsi eliberare și pace. Alegând să-L urmezi pe Iisus, vei descoperi o nouă dimensiune a existenței tale, plină de speranță și bucurie.
Învățăturile Fundamentale ale lui Iisus
Primele patru cărți ale Noului Testament, cunoscute sub numele de Evanghelii sau „vești bune”, ne spun cele mai importante povești și fapte istorice din Biblie – viața, lucrarea și învățăturile lui Iisus Hristos. Cele patru Evanghelii, și anume Matei, Marcu, Luca și Ioan, sunt scrise din perspective diferite și unice. Cu toate acestea, învățăturile și viața lui Iisus descrise în fiecare Evanghelie se susțin și se completează reciproc, oferindu-ne o imagine completă a vieții lui Hristos și a caracteristicilor Sale ca învățător. Iisus a slujit pe pământ timp de aproximativ trei ani. În acești ani, mulțimi de oameni veneau să-L asculte, să-L urmeze și să învețe de la El oriunde și oricând predica. Învățăturile Sale acoperă cele mai importante subiecte din viață, influențând și schimbând milioane de vieți. Acestea rămân puternice chiar și astăzi, la 2.000 de ani după moartea și învierea lui Hristos. Dacă învățăturile lui Iisus au supraviețuit mai mult de două mii de ani și influența lor rămâne neschimbată, înseamnă că înțelepciunea acestor învățături este cea mai mare din istorie. Cu numeroasele teme ale lui Hristos, de la predici la pilde, este dificil să alegem care sunt principalele Sale învățături. Totuși, toate învățăturile lui Iisus contează, deoarece au impact asupra vieților din trecut, prezent și viitor. Învățăturile Sale sunt folositoare pentru a învăța, mustra, corecta și pentru a ne antrena în neprihănire (2 Timotei 3:16). În rezumat, învățăturile fundamentale ale lui Iisus se concentrează pe instrucțiunile pe care le-a oferit în timpul vieții Sale pe pământ.
Iubește-L pe Dumnezeu: Cea Mai Mare Poruncă
Marcu 12:28-30 - Când un cărturar l-a întrebat pe Iisus care este cea mai importantă poruncă dintre toate, Iisus a răspuns că este să-L iubim pe Dumnezeu. Însă, următoarele cuvinte ale lui Iisus pot părea copleșitoare pentru oricine le aude prima dată. Iisus a spus că trebuie să-L iubim pe Domnul, Dumnezeul nostru, cu toată inima, cu tot sufletul, cu tot cugetul și cu toată puterea noastră (Marcu 12:30-31). Acest verset este interesant deoarece frazele sunt foarte specifice, subliniind necesitatea de a-L iubi pe Dumnezeu cu întreaga noastră ființă. Aceasta este cea mai mare poruncă: să-L iubim pe Dumnezeu cu tot ceea ce suntem. Dumnezeu caută oameni care să-L iubească cu toată ființa lor. Nu doar că Dumnezeu ne iubește mai mult decât suficient, dar El ne oferă tot ce avem nevoie în fiecare zi, dându-Și chiar și singurul Său Fiu pentru salvarea omenirii. Cunoscând și experimentând dragostea pe care Dumnezeu o are pentru noi, nu ar trebui să-L iubim și noi, dându-I întreaga noastră ființă? Cu siguranță, putem să-L iubim pe Dumnezeu doar pentru că El ne-a iubit mai întâi (1 Ioan 4:19).
Cu Toată Inima Ta
Sufletul, mintea, inima și puterea reprezintă diferite părți ale ființei noastre. A-L iubi pe Dumnezeu cu toată inima noastră înseamnă să-L iubim cu voința și capacitatea noastră rațională. Inima este nucleul ființei umane, așa că trebuie să-L iubim pe Dumnezeu din adâncul nostru. A-L iubi pe Dumnezeu cu toată inima înseamnă să dorim și să decidem să-L iubim cu tot ceea ce este în noi. Biblia ne spune că din inimă izvorăște viața (Proverbe 4:23). Acolo începe viața. Tot ceea ce facem izvorăște din inimă. Din prisosul inimii vorbește gura (Luca 6:45). Mai mult, se spune că omul bun scoate lucruri bune din comoara bună a inimii, iar omul rău scoate lucruri rele din comoara rea. Observați că tot ce facem în exterior este o manifestare a ceea ce păstrăm în interior. Prin urmare, dragostea noastră pentru Dumnezeu ar trebui să înceapă din miezul ființei noastre, astfel încât această dragoste din interior să poată revărsa în exterior prin cuvintele și acțiunile noastre.
Cu Toată Mintea Ta
A-L iubi pe Dumnezeu cu toată mintea noastră înseamnă a-L iubi intelectual. Nu vorbim doar despre conștientizarea intelectuală a cine este Dumnezeu sau despre cunoașterea iubirii noastre pentru El. Când mintea noastră tânjește după Dumnezeu, când Îl avem constant în gândurile noastre și încercăm necontenit să facem ceea ce credem că Îl va mulțumi, aceasta înseamnă să-L iubim cu toată mintea noastră. Când Îl iubim pe Dumnezeu, căutăm să-L cunoaștem mai bine și să cunoaștem Cuvântul Său. Filipeni 4:8 ne sfătuiește să ne gândim la lucruri adevărate, onorabile, drepte, pure, frumoase, lăudabile, excelente și demne de laudă.
Cu Tot Sufletul Tău
Sufletul semnifică viața. Poate reprezenta capacitatea noastră de a iubi emoțional. Biblia folosește de obicei sufletul pentru a denota sentimente și emoții. De exemplu, în Psalmul 42:11, se spune „Pentru ce te mâhnești, suflete al meu, și gemi înăuntrul meu?” Domnul ne-a creat ființe emoționale pentru a nu doar înțelege dragostea Lui pentru noi, ci și pentru a o simți, a o experimenta, astfel încât să avem și noi aceeași capacitate emoțională de a-L iubi pe Dumnezeu.
Cu Toată Puterea Ta
A-L iubi pe Dumnezeu cu toată puterea noastră înseamnă a-L iubi cu capacitatea noastră fizică. Domnul ne-a dat atribute fizice, talente și forță pentru a le folosi în a-I da onoare numelui Său. Trupul nostru fizic ne permite să-L slujim. Dragostea noastră pentru Dumnezeu trebuie să fie plină de zel și energie, deoarece izvorăște din voință și pasiune. Orice dragoste pe care o avem în inimă, suflet și minte se manifestă fizic. Prin urmare, trebuie să-L iubim pe Dumnezeu cu întreaga noastră ființă.
Iubește-ți Aproapele
Marcu 12:31-33
A doua mare poruncă, esențială în învățăturile lui Iisus despre
relațiile cu ceilalți, este să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți.
Când un fariseu l-a întrebat pe Iisus care este cea mai importantă
poruncă, a fost de acord cu răspunsul lui Iisus că trebuie să-L iubim pe
Dumnezeu și să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Fariseul a adăugat
că aceste porunci sunt mai valoroase decât toate arderile de tot și
sacrificiile. Iisus i-a spus că acest fariseu nu este departe de
împărăția lui Dumnezeu. A-ți iubi aproapele poate părea ușor, dar a face
acest lucru la fel cum te iubești pe tine însuți necesită efort, răbdare
și înțelegere. Dacă ne iubim aproapele așa cum ne iubim pe noi înșine,
nu va mai exista loc pentru egoism și nu ne vom considera superiori
altora. Pentru a se justifica, un alt fariseu l-a întrebat pe Iisus cum
poate obține viața veșnică. Discuția a revenit la cele două mari
porunci: a-L iubi pe Dumnezeu și a-ți iubi aproapele. Fariseul a
întrebat: „Cine este aproapele meu?” Iisus i-a răspuns cu pilda Bunului
Samaritean.
Pilda Bunului Samaritean
Luca 10:25-37
Printre numeroasele învățături ale lui Iisus, pilda Bunului Samaritean
este una dintre cele mai cunoscute din Biblie. Aceasta povestește despre
un samaritean care a ajutat un om jefuit, bătut și lăsat pe drum,
aproape mort. Un preot și un levit au văzut omul, dar nu au făcut nimic.
Însă când un samaritean l-a văzut, i-a fost milă de el și i-a oferit
ajutorul necesar. Pilda ne învață despre responsabilitatea noastră față
de ceilalți, indiferent de cine suntem. Este important de menționat că a
fost samariteanul cel care a ajutat omul, nu preotul sau levitul care
slujeau în Templul Sfânt. În acea vreme, evreii îi disprețuiau pe
samariteni, considerându-i drept paria pentru că trăiau cu păgâni și
defilau religia evreiască. Evreii și samaritenii se urau și se opuneau
reciproc. Cu toate acestea, Bunul Samaritean din poveste l-a ajutat pe
evreul care, cel mai probabil, îl ura din cauza originii sale. Așadar,
cine este aproapele nostru? Oricine, chiar și cei pe care îi urâm, cei
pe care nu îi cunoaștem și cei care ne urăsc. Astăzi, termenul „Bun
Samaritean” se referă la cineva care face acte de bunătate aleatorii
față de alții, de obicei sub formă de caritate, generozitate sau pur și
simplu ajutând. Bunul Samaritean din pildă nu-l cunoștea pe om, dar știa
că are nevoie de ajutor. La fel ca samariteanul, ar trebui să ne ajutăm
și să ne iubim unii pe alții, adică pe aproapele nostru.
***În continuare, vă invit să explorați alte pilde fascinante și inspiratoare, care oferă lecții valoroase și înțelepciune profundă.***